Konu, bir köşe yazısına sığmayacak kadar uzun ve önemli olduğu için, bu hafta önemli olduğunu düşündüğüm adımları, birkaç başlık hâlinde sayın Millî Eğitim Bakanımızın bilgilerine arz ediyorum.
1. Okullarımızdaki müzik dersleri sadece batı müziğini değil, aynı zamanda kendi müziğimizi de tam ve doğru olarak öğretebilecek seviye ve muhteviyata sahip olmalıdır. Bunun yanında müzik dersleri seçmeli değil, zorunlu ders hâline getirilmelidir. Bugün bütün gelişmiş ülkelerde müzik eğitimi çok küçük yaşlarda ve doğru bir şekilde verilmektedir.
2. Türk Mûsikîsi Devlet Konservatuarlarından mezun olan öğrencilerin pedagojik formasyon ders problemi halledilmeli ve bu mezunlar hem bütün ilk ve orta dereceli okullarda hem de Güzel Sanatlar Liseleri'nde öğretmenlik yapma hakkına sahip olabilmelidir.
3. Eğitim Fakültelerinde Türk mûsikîsi (halk müziği de dâhil olmak üzere) derslerinin sayısı batı müziği dersleri ile eşit hâle getirilmeli, bir batı müziği enstrümanı yanında bir de müzik kültürümüze ait bir enstrümanın öğretilmesi zorunlu olmalıdır.
4. Özellikle Güzel Sanatlar Liseleri'nde verilen müzik ve resim sanatlarına ait derslerde, yerli sanatlara (Osmanlı mûsikîsi, enstrümanları ve nazariyatı, ebru, minyatür, hat, tezhib gibi sanatlara) Millî Eğitim Bakanlığı müfredatında mutlaka yer verilmelidir.
5. Yine Güzel Sanatlar Liseleri'nde resim ve müzikteki seçmeli dersler, tarih, felsefe, psikoloji, coğrafya gibi derslerden değil, branş derslerinden olmalıdır, bu liselerde müzik ve branş dersleri sayısı yeterli değildir ve mutlaka artırılmalıdır.
6. Güzel Sanatlar Liseleri'nde batı müziği enstrümanları yanında, Kanun, Ud, Tanbur, Ney, Bağlama, Klasik Kemençe, Kudüm ve Ritm sazlar, Kabak Kemane, Mey gibi geleneksel enstrümanlarımız da öğretilmeli ve bu eğitim tarzı konusunda Türk Mûsikîsi Devlet Konservatuarları ile birlikte hareket edilmelidir.
7. Okullarda blok flüt eğitimi kesinlikle yasaklanmalıdır. Çünkü blok flüt yetişmekte olan çocuklarımızın müzik kulaklarını ve müzik duyarlıklarını zedeleyecek türden bir enstrümandır.
8. Bakanlık bu konuda uzman kişilerden bir 'müzik eğitim kurulu' oluşturmalıdır.
Bu konuda yazmayı inşallah önümüzdeki hafta da sürdüreceğim.