Okullar açılırken gençlere birkaç not- Ali Nur KUTLU
Yarın okullar açılacak ve sizler okullara başlayacaksınız. İlk ve ortaokul öğrencileri henüz gazete okuru olmadığı için, lise ve üniversite öğrencilerine bir kaç notum var.
Bir gün ülkenizin yöneticisi olacağınızı, devletin en önemli kademelerine geleceğinizi, iş, kültür, akademi alanlarının önemli bir ismi olacağınızı düşünerek, kendinizi o günlere hazırlayın.
O gün geldiğinde, sadece diplomanıza değil, kişilik özelliklerinize, genel kültürünüze, ahlaki tutumunuza, iş disiplininize bakılarak bir değerlendirme yapılacağını sakın unutmayın.
Okumanızın bir amacı ve hedefi olmalı. Gelecekte yapmak istediğiniz meslek, olmak istediğiniz kişi ve kariyerinizi düşünerek okula başlayın, onu planlayın.
Okumanın önemini unutmayın ama hayatınızın amacı ve merkezi olmadığını da bilin.
Okumak ve iyi bir eğitim almak, sizin en büyük hedefiniz olmamalı, en büyük hedefinize yardımcı olacak bir diğer amaç olmalı.
Ülkenize, milletinize ümmetinize faydalı bir insan olmak, artı değer üretmek sizin için asıl hedef olmalıdır.
Okumak sizin insani değerlerinizi yüceltmez, insani değerleri nasıl kazanacağınızı öğretir. Onu elde etmek ayrıca bir uğraştır.
Dürüst olmak, ahlaklı olmak, çalışkan olmak, işinin ehli olmak, namuslu olmak okumakla elde edilmez. Bunları ailenizde, mahallenizde, çevrenizde ve kişisel uğraşlarınızla öğrenebilirsiniz.
Okula giderken, ders çalışmak için program yapın. Ancak bu program sadece ders çalışmak üzerine olmalıdır.
Genel kültür, din, doğa, coğrafya ve sanatla ilgili okunacak kitaplar için de programınızda yer ayırın.
Şunu unutmayın, lise ve üniversite yıllarınız okumaya en çok vakit ayıracağınız ve okuduklarınızın en çok aklınızda kalacağı yıllar olacaktır.
Üniversiteyi bitirip hayata atıldığınızda kitap okumak için ayıracağınız vakit daha az olacağını düşünerek, okul yıllarınızın en kıymetli yıllar olduğunu unutmayın.
Okumanın haricinde muhakkak, bir spor dalı, doğa aktivitesi, bir sanat dalı ve hobilerle uğraşın. Bunlar sizin eğitiminizi destekler, güçlendirir.
Sinema, tiyatro, konser, müze, kültürel aktiviteler, tarihi mekanlar sizin şehir yaşamınızı zenginleştirir, monotonluktan kurtarır.
Yazları doğayla baş başa kalarak, mümkünse tek başınıza yeni yerler görmeyi, keşfetmeyi ve Allah'ın yarattığı güzellikleri görmeyi ihmal etmeyin.
Yılda bir kere yurt dışına çıkmak, yeni ülkeler, kültürler, milletler tanımayı prensip edinin. Bütçenizi kendiniz ayarlayın ve ucuz yolculuklar planlayın.
Bir sivil toplum kuruluşu, kulüp ya da benzeri gruba üye olun. Bu, sosyalleşmenize çok faydalı olacaktır.
Ülkemizin ve bölgenin sorunlarını yakından takip edin. Bu sorunların nasıl çözüldüğüne, nasıl tartışmalar olduğuna bakın. Bir gün bu sorunlarla ben karşılaşırsam ne yaparım diye düşünün.
Türkiye'nin bölgenin lideri olduğunu aklınızdan çıkarmayın. O nedenle sadece kendi halkımız değil, bu bölgedeki bir çok milletin gözü sizin üzerinizde olacaktır.
Unutmayın ki, eğer Müslümansınız, sizin sorumlu olduğunuz bir ülke, bir millet ve bir ümmet vardır.
Ülkenizi, milletinizi ve ümmetinizi tüm dünyada yüceltecek, gururlandıracak bir insan olmayı hedefleyin.
Ne yaparsanız yapın, ne okursanız okuyun ve ne gelecek planlarsanız planlayın, 15 Temmuz tarihini sakın unutmayın. O gün ülkenizin bağımsızlığına, milletinizin özgürlüğüne ve sizin geleceğinize kast edenleri iyi tanıyın. Bir gün tekrar aynı hain saldırıyı yaparlarsa, tıpkı 15 Temmuz'daki kahraman milletiniz gibi davranmanız gerektiğini sakın unutmayın.