Dört Yıllık Üniversite Hayatı için Bazı Öneriler

Kazandığınız bölümün hazırlık sınıfı varsa;

Öncelikle kayıt tarihinden sonra her üniversitenin hazırlık atlama sınavı, muafiyet sınavı yapılmaktadır. İngilizce seviyenize iyiyse şayet muafiyet sınavından başarılı sayılırsınız ve hazırlık sınıfı okumazsınız. Fakat İngilizceniz bölümü okumaya yeterli değilse 1 sene hazırlık okumanız gerekmektedir. Bazı bölümlerde isteğe bağlı hazırlık sınıfları bulunmaktadır. Fakat çoğunlukla bölümlerde zorunlu hazırlık bulunmaktadır.

Üniversite hayatınızın ilk yılında neler yapmalısınız;

Üniversitede ilk hafta genellikle ders olmaz fakat ikinci haftadan itibaren okuduğunuz bölümün derslerinde devam zorunluluğu olmasa dahi derslere kesinlikle gitmelisiniz. Eğer derslere gitmezseniz bunu alışkanlık haline getirir ve 4 sene boyunca okula gitmezsiniz. Sınıf arkadaşlarınıza yabancı kalır ve bir süre sonra hayıflanmaya başlarsınız. Okulda arkadaşınız olmadığı için ders notu bile bulmakta zorluk çekersiniz.

İlk sene, bir önceki senenin yorgunluğunu atma senesi değildir. "Üniversiteyi kazan gerisi kolay” gibi boş sözlere kanmayın. Zira bu laf okulunuzun birkaç sene uzamasına sebep olacaktır. Rahat olun, okula gidin, ara ara ders çalışın, vize-final haftaları öncesinden düzenli olarak ders çalışmaya başlayın. Bu sizi başarıya götürecektir.

Düşünmekten, araştırmaktan ve sorgulamaktan korkmayın. Üniversitede son sene dışında bolca vaktiniz olacaktır. İlk sene bol bol kitap okuyun, akademik ve sosyal faaliyetlere katılın.

 

İkinci sınıfta neler yapabilirsiniz;

Vakit kaybetmeden üniversitenizde veya online ortamda bulunan bir topluluğa kaydınızı yaptırın ve toplulukta aktif görev alın. Topluluğunuzla sosyal sorumluluk projelerine, seminerlere katılın. Beden dili, diksiyon tarzı sertifikalı programlarını kaçırmayın. Sadece derslere çalışan öğrenci olmayın. Bu size kısa vadede başarı getirebilir fakat uzun vadede başarısızlık getirecektir.

İkinci sınıfta ERASMUS sınavına katılın ve dönemlik ya da senelik olarak yurt dışında okuyun. ERASMUS programı dilinizin gelişmesi için mükemmel bir fırsattır. Ayrıca bu program size mezuniyetten sonraki hayatınızda büyük artı katacaktır.

ERASMUS programı olmazsa şayet "Work and Travel” programı ile hem seyahat edip, hem para kazanıp hem de dilinizi geliştirebilirsiniz.

Bolca vaktiniz olacağı için yarı zamanlı işlerde de çalışabilirsiniz.

Üçüncü sınıfta neler yapabilirsiniz;

"Mezun olunca ne olacağım?” korkusunu yavaş yavaş hissetmeye başlarsınız. Fakat KPSS’ye çalışmayı genellikle 4.sınıfa ertelersiniz. Üçüncü sınıfta yabancı dilinizi geliştirmek için YDS kursuna katılın. Özellikle iktisadi ve idari bilimler fakültesi, siyasal bilgiler fakültesi, mühendislik fakültesi gibi fakültelerde okuyan öğrenciler için bazı kurumlar YDS alt puanı istemektedir. Bunu son seneye bırakmak yerine üçüncü sınıfta yapabilirsiniz. YDS sonuçları 2 sene geçerli olduğu için "son sene nasılsa unuturum öğrendiklerimi” demeniz gerekmez.

Dördüncü sınıfta neler yapabilirsiniz;

Artık üniversite mezunu adayısınız. İşe girme kaygısını hafiften hissedeceksiniz. İstediğiniz meslek genellikle KPSS’den geçtiği için KPSS kursuna kaydolun. Üniversitedeki derslerinizle birlikte götürmeniz zor olacaktır fakat KPSS’ye dair bir alt yapınız olmuş olacaktır. Bir sonraki sene KPSS konularını daha rahat anlamanız açısından ilk sene KPSS kursuna gitmek mantıklıdır. Dördüncü sınıf çok yorucu geçecektir. Bu sebeple beslenmenize ve sağlığınıza dikkat edin.

Elbette burada yazanlar çok genel bir çerçeve çizen öneriler. Herkesin yaşadığı üniversite deneyimi birbirinden farklıdır. Bu deneyimi güzel hale getirecek olan sizlersiniz.

http://akademikperspektif.com/2014/08/17/dort-yillik-universite-kariyer-plani/

 


Yorumlar
Uzm.Klinik Psk.Gülşah AKÇAY CİVRİZ